Richtlijnen opstellen Curriculum vitae, CV tips voor een goed cv_

 

CV - Richtlijnen

Je cv is noodzakelijk voor je presentatie aan de opdrachtgever. Is dat cv bovendien helder, sterk, fris ogend en vooral overzichtelijk, dan maakt dat het verschil tussen jou en de andere kandidaat.

Opmaak en vormgeving.

Gebruik een korte en bondige stijl, geen lange volzinnen (behalve bij Profielschets, zie de toelichting onder het kopje Inhoudelijk). Literaire hoogstandjes horen niet thuis in een cv.
Minimale omvang van het cv is drie bladzijden, het maximum tien. Bij minder dan drie pagina's is de informatie over de ervaring te summier. Een mooi voorbeeld: iemand meldt dat hij een ervaren technisch ontwerper is, maar geeft niet aan waar, wanneer en bij wie. Alle informatie moet je zoveel mogelijk specificeren.

  • Een pasfoto komt steeds vaker voor.
  • Gebruik Arial als lettertype. Saai, maar overduidelijk.
  • Lever het cv in Word aan, niet in PDF.
  • Een Engelse versie achter de hand is tegenwoordig sterk aanbevolen. Steeds vaker komt het voor dat Engelstalige beslissers in internationale organisaties het cv mede moeten beoordelen.


Inhoudelijk

Werkervaring ouder dan zes jaar wordt nauwelijks relevant gevonden. Hiervoor volstaat een korte samenvatting. Plaats de gegevens bij voorkeur antichronologisch (aflopend in tijd): de meest recente boven, de oudste onder. Doe dit consequent bij zowel opleidingen als projecten. Dit is een regelmatig terugkerend foutje in CV's.

Voor de opbouw wordt verder een standaardvolgorde gebruikt.

  • (A)Personalia
  • (B)Profielschets
  • (C)Opleidingen/cursussen/workshops/seminars
  • (D)Kennismatrix
  • (E)Werkervaringen
  • (F)Overig/hobby's/sport/interesses e.d.


Betrekkelijk nieuw is het gebruik van (B) Profielschets. In hooguit 10 zinnen worden de belangrijkste hoofdzaken van de interesses, doelen, voorkeuren en kernkwaliteiten beschreven. Doen! Bij (D) Kennismatrix waardeer je in een overzichtelijke tabel de relevante disciplines met bijvoorbeeld +, ++, +++, ++++ of met een 1 tot 10.

Check!

Nog een laatste tip: laat je cv nalezen door een bevriende deskundige, bijv. een personeelsmanager.

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de jobmail

 

Quicklinks

Hier kunnen wij u mee helpen_

Het is onze drive om de juiste ICT-specialist op de juiste plek te krijgen. En dat lukt ons keer op keer. Niet zelden krijgen we positieve reacties van onze klanten over de perfecte match. Daar doen we het graag voor!

Vind ons op

Copyright 2019, Capwell BV