Waarom C#.Net? Jurgen, C#.Net specialist: de kracht van C#_

 

Waarom C#.Net?

Saturday 30 November 2013 10:08

Jurgen Kevelaers is een ervaren softwareontwikkelaar met een passie voor Microsoft .Net. Sinds 2002 is .Net zijn vaste ontwikkelomgeving. In de eerste instantie werkte hij met Visual Basic, maar tegenwoordig vooral met C#.

Wat is C#?

"C# is een van de twee grootste programmeertalen binnen het .Net framework . De andere taal waarmee ontwikkeld kan worden is VB.net, wat afgeleid is van Visual Basic. Daarnaast heb je nog meer talen binnen .Net. Bij de introductie van het .Net framework waren beide talen even populair, inmiddels hebben de meeste ontwikkelaars de voorkeur voor C#. De syntax van C# is afgeleid van Java en C++. "

Wat is .Net?

"Het .Net framework is een softwaresysteem ontwikkeld door Microsoft, waarmee je Windows en webapplicaties kunt maken. ASP.Net is het gedeelte binnen .Net waarmee websites gemaakt worden. Het .Net framework is nodig om te kunnen programmeren in zowel C# als VB. Programma’s geschreven in .Net draaien in een zogenaamde virtuele ‘runtime’, waarin zaken als beveiliging en foutafhandeling structureel geregeld zijn. Men spreekt ook wel van een ‘managed’ framework."

Wat kan je met C#?

"Met C# kan je applicaties bouwen voor een breed scala aan toepassingen, zowel kleinschalig als industrieel en voor meerdere platforms. Denk hierbij aan web, client-server en desktop toepassingen, maar ook embedded en mobiel (app’s). Op de markt voor smartphones en tablets gaat Microsoft hiermee de concurrentie aan met Apple (Iphone) en Android."

Wat is de grote kracht van C#?

"C# wordt gezien als een sterke en door velen als de belangrijkste taal binnen het .Net platform. Je kunt veel verwezenlijken met relatief weinig code.

Door Visual Studio te gebruiken als ontwikkelomgeving beschik je over krachtige tools. Microsoft heeft alles al voor je uitgezocht, waardoor je direct aan de slag kunt. In tegenstelling tot vergelijkbare opensource platformen zoals Java, waarmee je zelf de juiste tool moet selecteren."

Wat is de tegenhanger van C#?

"Een .Net ontwikkelaar kiest vaak voor een van de twee smaken: C# of VB. Je kunt met beide dezelfde applicaties bouwen. Elk .Net programma draait op dezelfde runtime, dus maakt de gebruikte taal in principe geen verschil. Wel is C# wat compacter en technisch gezien strakker dan VB. Een bekende tegenhanger van .Net is het meer platformonafhankelijke Java."

Heb je C# eens verkeerd gebruikt zien worden?

"Elke programmeertaal kan verkeerd gebruikt worden, zo ook C#. Wat vaak gebeurt, is dat een programma klein begint, zonder een duidelijk ontwerp vooraf. De basis is dan niet goed. Door uitbreidingen en wensen van de klant gaat het programma groeien en is het overzicht zoek."

Is een managed framework beter dan een unmanaged framework?

"Afhankelijk van het doel kan .NET soms ook niet de beste keuze zijn. Bij kritische toepassingen die rechtstreeks de hardware aanspreken, zoals bepaalde medische software en besturingen van machines, kunnen factoren als snelheid belangrijker zijn dan de voordelen van een managed framework. Het is dan belangrijk dat er zo weinig mogelijk ‘lagen’ aanwezig zijn. Een programmeertaal die ‘unmanaged’ is, zoals C++, kan dan een betere keuze zijn."

Hoe ga je om met de balans tussen kwaliteit en de drang van de business om snel resultaat te kunnen leveren?

"Bij projecten zijn de deadlines vaak (te) krap. Er is weinig tijd maar het moet wel af. Ik kijk dan naar de eisen en maak een prioriteitenlijst. Hierbij pas ik het ‘MoSCoW’ (Must, Should, Could, Won’t) principe toe; wat moet, wat zou moeten, wat zou kunnen, en wat kan later?"

Volgens welke methodieken werk jij?

"Ik ben een aanhanger van de ‘Agile’ manier van werken en ‘Test Driven Development’, waarbij in korte etappes stukjes functionaliteit ontwikkelt worden, die telkens getest en zo nodig aangepast worden. Deze manier van programmeren en testen is erg belangrijk, maar wordt helaas vaak verwaarloosd. Men onderschat het belang ervan, of dit gebeurt niet wegens tijdgebrek. Achteraf blijkt dan dat een opgeleverd product niet voldoet."

Wat is volgens jou de toekomst van C# ?

"Ik twijfel er niet aan dat C# populair blijft. Het .Net framework is eigenlijk altijd in ontwikkeling. Windows gaat zich met Windows 8 ook meer en meer richten op de mobiele markt. De focus verschuift van de desktop naar de cloud. Met de nieuwste Visual Studio zal C# en .Net hier een belangrijke rol in gaan spelen."

Blijven C# en VB volgens jou naast elkaar bestaan?

"Ook VB zal in de ontwikkelingen meegaan. VB is toegankelijker om te leren, dus er zijn veel mensen die daar voor kiezen. Verder worden updates altijd in allebei de talen uitgebracht, en zijn er voor allebei de talen ook aparte examens te behalen. Elk jaar worden er duizenden examens bij Microsoft afgenomen. Gecertificeerde ontwikkelaars zijn erg gewild op de arbeidsmarkt."


Recent in categorie: Expert Artikelen

Waarom MS Word?

Rob Haertel heeft al meer dan 14 jaar ervaring als VBA / MS Word specialist. Hij bouwt zeer uiteenlopende Word functionaliteiten, zoals huisstijlen en sjablonen. Daarnaast is Rob ook bekend met de andere programma’s van MS Office.

lees verder

 

Waarom Flex?

Michel Durieux houdt zich al meer dan 5 jaar bezig met Flex. Op dit moment is hij bezig met een opleiding Java bij de Open Universiteit.

lees verder

 

Waarom (iOS) Objective-C?

Frank van Vliet heeft meer dan 15 jaar ervaring in de automatisering. Eerder hield hij zich voornamelijk met C# bezig. Sinds 2 jaar heeft hij zich ook verdiept in Objective-C en Android.

lees verder

 

bekijk alle publicaties in categorie "Expert Artikelen"

Recente overige publicaties

Delphi release comparison - popularity in websearch

Comparison of Delphi programming language releaseslees verder

 

Frontend techniques: Most popular: HTML5

Frontend techniques comparison HTML5lees verder

 

PHP framework comparison

PHP Framework comparisonlees verder

 

bekijk alle artikelen

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de jobmail

 

Quicklinks

Hier kunnen wij u mee helpen_

Het is onze drive om de juiste ICT-specialist op de juiste plek te krijgen. En dat lukt ons keer op keer. Niet zelden krijgen we positieve reacties van onze klanten over de perfecte match. Daar doen we het graag voor!

Vind ons op

Copyright 2019, Capwell BV